top of page

Smørstenen

Smørstenen ved Nødebo er vores lokale Kjugekull. Verdens mindste Kjuge, som vi kalder den. Men Grib Skovs bedste bud på bouldering.

 

Når vejret tillader det tager vi forbi Smørstenen med kaffe, crashpads og højt humør. Crashpads kan lånes gratis for medlemmer af GaK.

 

En topo over smørstenen kan ses her: Smørstenen topo, 27crags.com

DSC_0011.JPG
Mikael smørsten.png
chill smørsten.png

Find vej

Lokation

Smørstenen ligger 1 km nordvest for Skovskolen ved Nødebo.

Koordinater er 55.995228, 12.331946

Den ligger ved Smørstenvej lige nord for Søndre Skovportevej.

Man kan parkere på Nødebovej 700m nord for Skovskolen.

smørstenen.png

Sagn og historier

De fleste synes nok, at klangen fra klokken i Nødebo Kirke er hyggelig - men ikke alle! Kullemanden kaldes den trold der bor på Kullen, han hader lyden af kirkeklokker.

For mange år siden blev han så arrig, at han brækkede hele klippeblokke af Kullen og kastede dem mod Nødebo Kirke for at stoppe klokkeklangen. Det første kast blev for kort, og stenen slog ned tæt på det sted, hvor nu skovskolen ligger. Det næste kast gik vest om kirken med nedslag ved Lille Gribsø. Den tredje fløj over kirken og landede ved Egelund. Da det fjerde kast ikke nåede længere end til ”Tumlingevang”, opgav han sit forehavende. Derfor kan vi stadig den dag i dag nyde klokke klangen og tilmed beundre klippestykkerne. Imponerende er de, og bestemt et besøg værd!

Smørstenen, der rejser sig i en høj ryg mod nord mens sydenden er lav og flad – et offerbord kan man forestille sig. ”Smørstenen” er en tre meter høj glatskuet granitblok med skovvejen. ”Smørstensvej” passerende lige forbi, 150m nord for Søndre Skovportevej.

Navnet ” Smørsten” har undret mange, og derfor findes der mange forklaringer på navnet. Et siger, at stenen vender sig, når den lugter nykærnet smør. En omskrivning af et udbredt vandresagn, da der kendes 70 sten i Danmark, der berettedes at vende sig ved lugten af nybagt brød.

En anden forklaring er, at man tidligere ofrede smør til stenen. En turistbrochure fortæller, at man i gamle dage lagde en smørklat på stenen. Når den smeltede viste man, at det var forårsjævndøgn.

Andre, beretter at navnet skyldes faconen, der minder om de trekantede sten man i gamle dage brugte i smørkærner. Men, hvor fantasifuldt det end måtte lyde, så er det nu sådan med stednavneforskning, at som regel den korteste og mindst farverige forklaring er den oprindelige. Se, smør findes i ældre litteratur i to betydninger. Den ene som fed, som smøragre = de fede agre. Den anden betydning er om trolddom. Da jorden omkring Nødebo er alt andet en fed og frugtbar, betyder Smørsten derfor trolddomssten. Og trolddommen er fascinationen af disse store sten, der ligger nærmest helt fejlplacerede i det bløde kuperede Grib Skov. Man fascineres ved tanken om, at det måske er selve grundfjeldet, der her sprænger sig gennem jordskorpen. Denne oplevelse får man ved ”Smørstenen”. Kun den øverste halvdel lå blotlagt i årtusinder, men en efterårsdag i 1983 blev stenen gravet fri af skovfolk, der ville have vished for, hvor stor stenen var. Det fik de, – men hermed forsvandt mystikken desværre også.

bottom of page